Duinexcursie: Werken aan energietransitie in de duinen

Datum / Tijd
24/06/2023
10:00 - 11:15

Locatie
Beeldenpark Een Zee van Staal

Categorie


Een uitleg over natuur-beheersmaatregelen rond een tijdelijk werkterrein In het Zeedorpenlandschap bij Wijk aan Zee

Netbeheerder Tennet heeft bij Wijk aan Zee een groot transformatorstation gebouwd waarmee drie windmolenparken op de Noordzee worden aangesloten op het landelijk hoogspanningsnet. Voor de  aanleg van de ondergrondse kabelverbindingen zijn op het strand en achter de duinen werkterreinen aangelegd voor de verbinding van diverse kabels. De eerste twee aanlandingen zijn ten noorden van Wijk aan Zee in 2021 en 2022 gerealiseerd. Op dit moment wordt ten zuiden van Wijk aan Zee een derde aanlanding voorbereid die in het najaar van 2023 van start gaat met een werkterrein op het strand en een in duinen, in beschermd natuurgebied.

Een werkterrein in natuurgebied vraagt om bijzondere maatregelen. Ecoloog Patrick Bakelaar en duinconsulent Hans Turlings nemen je mee naar de locatie van het toekomstige werkterrein om te laten zien welke maatregelen genomen zijn in verband met de aanwezigheid van de zandhagedis en de bijzondere plantensoorten die het zeedorpenlandschap rijk is, zoals bijvoorbeeld hondskruid en oorsilene. Ook het herstel na de werkzaamheden krijgt aandacht. Ecoloog Patrick Bakelaar is ‘omgevingsmanager’ voor de aannemerscombinatie NRG die ondergrondse, gestuurde boringen realiseert voor mantelbuizen waardoor de elektriciteitskabels getrokken worden. De aannemer heeft samen met terreinbeheerder PWN en in overleg met Stichting Duinbehoud maatregelen genomen om schade aan flora, fauna en landschap te beperken en na de werkzaamheden te herstellen.

Startpunt: Ingang beeldenpark Een Zee van Staal, Bosweg/hoek Reijndersweg, 1949 AZ Wijk aan Zee. Afstand: 2 km. Maximum aantal personen: 20

Aanmelden via www.duinbehoud.nl/dagvandeduinen/gamee

Kaart wordt geladen...
Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.