Musea en Exposities

kunstcultuur-musea
 
Zeevanstaal
 
Een Zee van staal
 
Een groene zone, een staalfabriek en een metershoog Paasduin. Dat vormt het decor voor een indrukwekkende beeldententoonstelling aan de rand van het dorp Wijk aan Zee. Dit duingebied, Rolandsduin geheten, met Tata Steel (voorheen Hoogovens) op de achtergrond levert een bijzondere surrealistische beelden op. In 1999 was Wijk aan Zee cultureel dorp van Europa, ter gelegenheid hiervan kregen elf beeldhouwers afkomstig uit elf Europese landen de opdracht dit gebied te transformeren tot een beeldenpark, met het thema ” Een Zee van Staal”, natuurlijk moesten de beelden van staal zijn. Materiaal en werkruimte werden beschikbaar gesteld door Hoogovens. Het resultaat is een intrigerende tentoonstelling op een intrigerende plek.Een plek die u zelf kunt bezoeken of via een gratis rondleiding.  Klik hier voor meer informatie.
 
Streep
 
Kopvanwaz
 
KopvanWaZ
 
De KOP van WaZ bestaat uit een tentoonstellingsruimte, met wisselende exposities, en een winkel.In de winkel zijn kleine en grote, bijzondere, aandoenlijke of grappige handgemaakte objecten van schelpen, keramiek, natuurlijk schilderijen, sieraden, lampen, brons, glas etc. t.e vindenOok in de collectie de gedichten van Plint. Raampoëzie, het snikgedicht, de gedichten aan tafel, compleet met servetten. Een plezier om te geven en een genot om te krijgen.Boeken mogen niet ontbreken! Een kleine collectie kunst, gedichten, verhalen, en speciale oplages zoals “een Zee van Staal”. Alle beelden op een los blad gefotografeerd met een uitvoerige beschrijving van het ontstaan.Dan de kunstenaarsmaterialen, met o.a. acrylverf van ARA, diverse   kwasten, opgespannen schilderslinnen, speksteen, enz. Ook erg leuk voor kinderen.
  
lopende exposities
 
Openingstijden: donderdag t/m maandag: 13.00–17.00 uur. 
 
Streep
bunkermuseum
bunkermuseum
Het Bunkermuseum is gevestigd in een gerenoveerd voormalig Duits commandocentrum in de duinen van Wijk aan Zee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde de Duitse bezetter een uitgebreid stelsel van kustbatterijen, luchtafweerbatterijen, commandocentra en infanterie-instellingen in het kustgebied. Dit zogenaamde Seefront IJmuiden strekte zich uit langs de kust van Heemskerk tot Bloemendaal en waren onderdeel van de Atlantikwall, de bijna 2500 km lange verdedigingslinie van de Noordkaap tot de Spaanse grens.
Streep

 hoogovenmuseum

Hoogovens Museum

Het Hoogovens museum brengt de historie van het staalbedrijf in IJmuiden in beeld.
De ontwikkeling van het ijzer- en staalbedrijf wordt in beeld gebracht door het presenteren van objecten, oude documenten, foto’s en filmmateriaal.
 
Het museum is gevestigd in een historisch gebouw, de oude buizengieterij, dat gelegen is net buiten het bedrijfsterrein achter het congres centrum van Tata Steel.
 
Enkele keren per jaar rijdt een stoomtrein over het Hoogovens-terrein vertrekkend vanaf bij het museum gelegen station Velscherbosch. Voor de dienstregeling wordt verwezen naar de website. Ook tijdens openbare ritten van de Hoogovens stoomtrein is het museum geopend. zie de website van Hoogovens Stoom IJmuiden www.csy.nl
Streep

Museum Kennemerland

Kennemerland-museum

In het museum vindt u een uitgebreide historische collectie uit en over Midden-Kennemerland, met name de plaatsen Beverwijk, Heemskerk en Velsen. De vaste collectie bestaat uit een groot aantal deelverzamelingen die in de loop der jaren is opgebouwd door aankopen, bruiklenen of door schenkingen. De belangrijkste onderdelen van de vaste collectie  zijn Velser Aardewerk en Kinheim tapijten. Andere belangrijke deelcollecties zijn: kinderspeelgoed, ijspret, gebruiksvoorwerpen, rederijkers blazoenen, gereedschappen, industrie en huishoudelijke hulpmiddelen. Veel aandacht wordt er besteed aan de geschiedenis van de Buitenplaatsen van Midden-Kennemerland door het tonen van oude prenten, schilderijen, archeologische voorwerpen en producten uit dit gebied.

lopende exposities

Streep

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.