Puzzeltocht antwoorden

1: Antwoord: Odulphus 1e letter O

 • Op het informatiebord bij de ingang van de Dorpskerk staat vermeld dat deze oorspronkelijk aan de Heilige Odulphus is gewijd. De kerk is in 1420 gebouwd in de stijl van de Gotiek en was toen aanzienlijk groter dan nu het geval is. In 1573, kort na het begin van de Tachtigjarige Oorlog, heeft een muitende en plunderende Spaanse ruitereenheid de kerk beroofd van de steun- en trekbalken. Niet eerder dan in 1609 beschikte de protestantse kerkgemeente van het overwegend katholieke Wijk aan Zee over voldoende middelen om achter het vierde gevelgewelf een muur te bouwen en de kerk weer voor de eredienst in te richten en in gebruik te nemen. Bij de restauratie begin 20e eeuw is de huidige consistoriekamer aangebouwd.

2: Antwoord: Van Santen 3e letter N

 • Op de gevel van het pand Voorstraat 2 staat aan de linker zijkant Confiseur – Patisier. Aan de voorkant staat C. van Santen. Het in art-nouveaustijl opgetrokken pand werd in 1908 gebouwd door C. van Santen. Hij had in het linker gedeelte een brood- en banketbakkerswinkel met bovenwoning.

3: Antwoord: Politiebureau 5e letter T

 • Bij het voormalige politiebureau Sint Odulfstraat 23 zit in het portiek aan de voorkant een gevelsteen, gemaakt door de Wijk aan Zeese beeldhouwster Sjanneke van Herpen. Op de gevelsteen zijn drie sleutels te zien en in het midden een vlakje dat open lijkt te kunnen klappen, een geheim vakje? Op de steen is de tekst te lezen: “sleutel (& geheim) bewaarder”, waarbij ‘geheim’ in spiegelbeeld staat. Het is tenslotte geheim…  In de politiepost was tijdens de tweede wereldoorlog een groot sleutelbord gemaakt door opperwachtmeester Sake Ypma. Hij was in het geheim plaatselijk commandant voor de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Op het bord hingen de sleutels van de huizen van de bewoners die in 1942 gedwongen hun huizen hadden moeten verlaten, omdat Wijk aan Zee onderdeel was van de Duitse Atlantikwall. Als politieman moest Sake Ypma toezicht op de huizen houden. Wat de bezetters niet wisten was dat er aan de achterkant van het bord een geheime ruimte was gemaakt waar, bij elkaar gehouden met elastieken, de correspondentie van Ypma met het verzet bewaard werd.

4: Antwoord: 2e woord: Door 1e letter D

 • Het huis Sint Odulfstraat 12 heeft de naam: Recht door Zee.

5: Antwoord: Eloy 1e letter E

 • De Sint Odulphuskerk is een neogotische kerk en verrees in 1889-’90 naar plannen van de Haarlemse architect C.L.M. Robbers, naar een verbeterd voorbeeld van een kerk in IJmuiden. Op het informatiebord op de gevel bij de ingang van de kerk staat vermeld dat de kerk behoort tot de parochie Sint Eloy.

6: Antwoord: Sonnevanck laatste letter K

 • Op Rijckert Aertszweg 2 op de hoek van de strandopgang staat Hotel, Café, Restaurant Sonnevanck. Op het raam boven de vooringang staat de tekst: Laat al uw plannen varen.

7: Antwoord: Bunker 4e letter K

 • Halverwege de strandopgang is aan de linkerkant een trap met de naam Nico Snijderspad. Hierbij staat een bord dat aangeeft dat deze naar de bunkers leidt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers langs de hele Europese kust de zogenaamde Atlantikwall, een verdedigingslinie met bunkers, geschut en andere verdedigingswerken om de grenzen van het Duitse Rijk te bewaken. De haven van IJmuiden moest extra beschermd worden. De ring van wel 1100 bunkers en andere verdedigingswerken werd de Festung IJmuiden genoemd. In en om Wijk aan Zee werden er ruim 90 bunkers gebouwd.  Er liggen nog ongeveer 70 bunkers deels onder het zand verborgen. De grootste bunker is de Mammut Radarbunker V143 en is gelegen in Widerstandsnetz 63a in het Seefront. 

8: Antwoord: Polution Art 6e letter i

 • Aan het eind van de strandopgang is een trap naar het hoger gelegen parkeerterrein. Bij de trap staat een kunstwerk in de vorm van een vis gemaakt van hergebruikt materiaal. Op het informatiebord staat vermeld dat dit gemaakt is in het kader van het project Polution Art.

9: Antwoord: Santiago 3e letter N

 • Op Van Ogtropweg 14 werd in 1907 in opdracht van de Amsterdamse jurist mr. G.A.M. van der Aa de Villa Santiago gebouwd. De uitbouw aan de voorzijde van het huis was eerst een open loggia. Deze is echter al in 1915, dus 8 jaar na de bouw, dichtgemaakt. De reden zal in het klimaat gelegen hebben, want Wijk aan Zee is nu eenmaal geen Italië. 

10: Antwoord: Klughte 4e letter G

 • De van oorsprong dubbele villa Van Ogtropweg 2 werd in 1885 door de Amsterdamse commissionair L.C.J. van Ogtrop gebouwd. In die tijd was het één van de eerste villa’s die in badplaats Wijk aan Zee werd gebouwd. In 1947 liet de toenmalige pensioneigenaar J.B. Schoos het pand vergroten, bouwde de serre aan de noordkant en gaf het een nieuwe naam: De Klughte. In oud Nederlands is dit een duinhelling en ook verwijst het naar de klucht(e) als komisch toneelstuk met grappige voorvallen uit het dagelijks leven.

11: Antwoord: Paasdal 4e letter S

 • Tegenover Hotel De Klughte gelegen aan de Hogeweg 14 is het Duinpark Paasdal. Het beschikt over een ruim opgezette 18-holes midgetgolfbaan. Het park ligt aan de voet van het Paasduin. Hoe het duin aan zijn naam komt is niet geheel duidelijk. Er bestaat een legende, dat het duin ontstaan is door een geweldige orkaan, die tijdens een paasnacht de kust geselde en door het opgezogen zand een duin opwierp. Anderen beweren weer, dat het zijn naam dankt aan het feit, dat de lokale jeugd hier de traditionele paasvuren ontstak. Een folkloristische traditie die in het Oosten van Nederland meer voorkomt dan hier in het Westen.

12: Antwoord: Twaalf en half 1e letter T

 • Het huis Julianaweg 41 draagt de naam: Twaalf en half.

13: Antwoord: Hoefijzer 2e letter O

 • Als je Wijk aan Zee binnenrijdt, valt het grote weiland op waar omheen Wijk aan Zee in een hoefijzer vorm is gebouwd. Het huis Zeecroft 22 draagt daarom de naam: Hoefijzer.

14: Antwoord: Caisa 1e letter C

 • Op het huis Zeecroft 28 is een gevelsteen met daarop afgebeeld de kantelen van een toren en de naam Caisa. Zij is de beschermgodin van het schaakspel. Jaarlijks in januari wordt in Wijk aan Zee het grootste schaaktoernooi te wereld gehouden: Tata Steel Chess Tournament.

15: Antwoord: Heilig Hartschool 1e letter H

 • Het smalle straatje naast Café De Zon gaat over in een Duinpad. Aan het eind van de bebouwing beneden links is een trap naar het Neeltje Snijdershof. Hier staat  een paal met een foto van de voormalige Heilig Hartschool die gebouwd is in 1911-1912. De school is in 1982 gesloopt.

16: Antwoord: Tip 1e letter T

 • Als je de straat uitloopt staat op de hoek Voorstraat 12 een winkelpand. Hier is gevestigd de Kunstontmoetingsplek van Wijk aan Zee ‘Kop van WaZ’ en het Toeristen Informatie Punt ‘TIP’.

Het woord dat gevormd wordt is: ONTDEKKINGSTOCHT

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.