Schaken

eropuit-schaken

ChessTata Steel Chess Tournament

Het eerste Hoogovenstoernooi – nu Tata Steel Chess Tournament – werd in 1938 gehouden op het terrein van Hoogovens. Aanvankelijk regionaal werd het een toernooi van nationale allure. Zo deed in 1940 Max Euwe, wereldkampioen van 1935 tot 1937 en van 1920 tot in de jaren vijftig de sterkste Nederlandse schaker, mee.

In 1942 verhuisde het toernooi naar Beverwijk en in 1946 was het voor de eerste keer internationaal en werd de hoofdgroep een tienkamp. Dat bleef zo tot en met 1962. Er werd geschaakt in het voormalige Kennemer Theater aan de Zeestraat. In 1960 deed voor het eerst een speler uit de Sovjet-Unie (Tigran Petrosjan) mee. In 1963 werd het 25-jarig jubileum gevierd met een 18-kamp, gewonnen door Hein Donner. Daarna werd het toernooi een 16-kamp, waaraan bijna altijd wereldtoppers deelnamen. Het werd in 1967 uitgebreid met een tweede spelersgroep en een aantal open groepen.

In 1968 verhuisde het toernooi van Beverwijk naar Wijk aan Zee. In 1976 maakte Hoogovens een crisis door die ook op het toernooi doorwerkte. Zo werd de hoofdgroep teruggebracht naar twaalf man. In 1980 was het ergste voorbij en werd de hoofdgroep een 14-kamp, wat het sindsdien gebleven is. Uitzonderingen waren de jaren 1993 en 1995, toen er werd geëxperimenteerd met een knock-outtoernooi.

Van 1999 tot 2001 kreeg het toernooi een publicitaire impuls als gevolg van de deelname van Garri Kasparov, een van de beste schakers aller tijden. Sindsdien doet een groot deel van de wereldschaaktop 10 van de FIDE-ratinglijst mee. Na de fusie van Hoogovens met British Steel veranderde de naam van het toernooi in Corus-toernooi (bron: Wikipedia). Wereldwijd is het in zijn huidige vorm een van de meest prestigieuze schaaktoernooien met honderden deelnemers, verdeeld over tienkampen, vierkampen, een rapidtoernooi, een superchess-toernooi en drie hoofdgroepen.

De A-groep bepaalt het internationale prestige van het toernooi als een van de sterkst bezette toernooien ter wereld op de schaakkalender. Na de afronding van de overname van het Brits-Nederlandse Corus door het Indiase Tata Steel, kreeg het toernooi zijn huidige naam.

Schaakgenootschap Het Paard van Ree

20Mei 1986 was een heugelijke dag voor ons kleine, maar o zo dappere kustdorpje. Op deze datum werd in Sonnevanck Schaakgenootschap Het Paard van Ree opgericht. Het bleek mede de aanzet van een mooie schaaktraditie te zijn. De Genoten van het Paard van Ree zijn sindsdien op velerlei gebieden in het dorpse en regionale schaakgebeuren actief geweest. 

Het is wel een buitenbeentje in de schaakwereld trouwens. Doorgaans wars van opgelegde regeltjes heeft men toch altijd het hoofd boven water weten te houden en zelfs op (inter)nationaal niveau respect af weten te dwingen. Niet om het spel maar om het zijn wie we zijn. 

Na een aantal omzwervingen langs diverse lokaliteiten wordt al jaren elke dinsdag in café de Zon de strijd op de 64 velden aangegaan. Zowel intern als in bondsverband. Wilt u een unieke schaakavond beleven, in één ruimte met een schietclub en biljartvereniging, schroom dan niet en kom eens langs. Er wordt doorgaans begonnen tussen 20:00 en 20:30….elke dinsdag….het hele jaar door….in café de Zon.

Verdere informatie vind u op www.paardvanree.nl

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.