Dorpskerk

Adres
Voorstraat 1
1949 BG Wijk aan Zee


www.dorpskerkwijkaanzee.net   |   T: 0251-374213

Dorpskerk Wijk aan Zee

De Dorpskerk van Wijk aan Zee is een onderdeel van de Protestantse kerk Beverwijk. De gemeente is ontstaan in 1601. Als vissersgemeenschap heeft zij afwisselend perioden gekend van bloei en verval. In de 19e eeuw ontstond de badcultuur waardoor Wijk aan Zee een zeer gewilde badplaats werd. Na de Tweede Wereldoorlog ging dit weer verloren toen de groeiende staalindustrie de omgeving minder aantrekkelijk maakte.
De huidige Dorpskerk is rond 1420 gebouwd als laat-gotische kruiskerk, gewijd aan St.Odulphus. Tijdens de tachtigjarige oorlog is het gebouw deels verwoest. De jonge hervormde gemeente heeft in 1609 een deel van het schip herbouwd en ingericht als kerk. De ruine van het koor en de dwarsbeuken is in 1855 gesloopt. In 1937 is de kerk gerestaureerd en weer in laatgotische stijl teruggebracht. Het 19e eeuwse interieur geeft de kerk een bijzondere sfeer. Fraai zijn het antieke koperwerk en het Maarschalkerweerd orgel uit 1905
Rondom de kerk ligt het nog in gebruik zijnde kerkhof. De kerk is in vele opzichten nog steeds het middelpunt van het dorp, niet in de laatste plaats voor de gemeente die ondanks de voortschrijdende vergrijzing nog steeds op vele gebieden actief en vol leven is.

 

Upcoming Events

  • Geen evenementen op deze locatie
  • Kaart wordt geladen...
    Print Friendly, PDF & Email

    Reacties zijn gesloten.