Vertelbijeenkomst project ‘De roerige jaren zestig’

Datum / Tijd
29/10/2021
14:00 - 16:00

Locatie
Eetcafé de Zon

Categorie


Bij dit project organiseren we vertelbijeenkomsten en maken we een podcast serie over de jaren zestig als kantelmoment in de naoorlogse geschiedenis. Bij elke bijeenkomst staat een ander thema centraal.

Door de groeiende welvaart in de jaren zestig, wilden veel mensen loslaten wat was geweest; de verzuiling, de autoritaire gezagsverhoudingen, het sobere en brave leven. Hiervoor in de plaats kwam meer scholing, meer vrije tijd, meer muziek en uitgaan, meer individualistische keuzes. Juist de grotere keuzevrijheid en het individualisme maakte veel mensen bewust dat er een groot verschil in verwachtingspatroon was voor mannen en vrouwen. Meer individuele vrijheid betekende ook meer keuzemogelijkheden voor vrouwen om het leven te leiden dat ze zelf wilden. Hier werden zij zich bewust van. Maar wie het anders wilde doen dan gebruikelijk kwam vaak  veel weerstand tegen.

Een antwoord op die weerstand was:  je als vrouwen organiseren, om zo sterker te staan. Om zo beter gehoord te worden. En om te leren in het openbare leven een rol van betekenis te spelen. Want de meeste vrouwen waren dat niet gewend. Binnen De Hoogovens kwamen vrouwengroepen, binnen de PvdA, binnen de FNV. Door je te organiseren kon je opkomen voor je rechten, werd je zichtbaarder en kon je het bewustzijn van mensen rondom je beïnvloeden.

Hoe is dat hier in de IJmond gebeurd? Hoe lieten vrouwen van zich horen en zien? En als je niet bij een groep hoorde of nog vast hield aan het oude vertrouwde rolpatroon, hoe keek je dan naar die groepen? In hoeverre werd je beïnvloed door de veranderende tijd? We nodigen u uit om mee te praten! Kom langs, meld u aan via www.stichtingkist.nl of bel 06 16625571.

Kaart wordt geladen...
Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.