Datum / Tijd
24/09/2023
15:00 - 21:00
Locatie
Café de Zon
Categorie
The Bouncers, Bahia Bounce en DJ’s Benji & Mark spelen in Café de Zon, dus niet op het strand, maar wel geheel in de traditie van het legendarische halfronde groene strandpaviljoen. De Instuif – met zijn karakteristieke ronde vorm en groene kleur – was niet alleen een van de eerste strandpaviljoens in Nederland, maar ook een begrip in de IJmond om de gezellige zondagmiddagen met live muziek. Marien De Reuver, toenmalige eigenaar, startte daarmee in 1985 en in de loop van de jaren ‘80 en ‘90 groeide de plek uit tot een soort club met een zeer divers publiek en een geheel eigen sfeer. Herman Brood, Hans en Candy Dulfer, Sjako, Gotcha!, ze kwamen er graag om te spelen. Lokale bands als Longshot, The Bouncers en The Dublicators vonden er een enthousiast publiek. Net als de DJ’s. Draaiden zij in eerste instantie vooral om de bands in te leiden, steeds vaker kwamen mensen speciaal voor hen en voor de gedenkwaardige dansfeestjes die na de optredens ontstonden.
DJ Benji was één van hen. Hij draaide al op housefeesten in het Emma kinderhuis in Wijk aan Zee toen Mark Wagter hem introduceerde bij de Instuif. Benji: “Het draaien stond daar nog in de kinderschoenen, we stonden met onze grammofoonplaten en cd’s in het halletje, je moest steeds in de zaal gaan luisteren hoe het klonk, heel amateuristisch. Later werd een een DJ booth gebouwd. We waren de omlijsting van de bandjes, het ging erom aan te voelen wat de band ging spelen. Vandaaruit werkten we langzaam toe naar een eigen stijl, een mix van disco, tribal house, latin, gewoon lekkere dansmuziek. Ellie Pels organiseerde op een gegeven moment een Beatclub in een circustent op het strand. Dat was het begin van de dansfestijnen, altijd op zondagavond. Er kwamen zoveel verschillende mensen, ik heb er heel veel muziek leren kennen. Zoals de funk, die is echt geserveerd daar. Hans Dulfer kwam vaak mee blazen, het maakte niet uit wat je draaide, hij speelde op alles mee.”
Het strand en de elementen vormden wel altijd een uitdaging, vertelt hij. Platen en instrumenten houden nu eenmaal niet van zand en water. Een album van De La Soul raakte destijds beschadigd, en heeft hij nooit meer op vinyl kunnen krijgen. Een exemplaar van Underworld kon hij niet meer draaien van het fijnstof. Maar, verzucht hij: “het waren ook de elementen die het magisch maakten: de stormen, de catamarans op de golven, de zonsondergangen. En dat jij daar dan muziek mocht draaien.”