Klankschalenconcert

Datum / Tijd
14/10/2018
12:00

Locatie
Badgastenkerk

Categorie


Op zondag 14 oktober is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje met Marouscha Zandstra en Jan-Paul van der Meij. Vanaf 12 uur is er gelegenheid om een klankbad te ervaren: staan in een grote klankschaal die rondom in trilling wordt gebracht. Vervolgens wordt de handpan bespeeld en er zullen naast diverse klankschalen ook ting-sha, rainstick,stem en diepe gongs klinken. Er zijn diverse soorten stoelen aanwezig en tien matten. Je mag ook zelf een mat en evt kussen meenemen als je liggend wilt luisteren.

Het luisteren naar klankschalen is een heel eenvoudige manier om te mediteren. Eén van de redenen waarom je kunt mediteren is dat er helemaal geen reden, geen doel is om dat te doen.

In dat opzicht is mediteren iets heel anders dan alle andere dingen die we doen, behalve misschien muziek maken, huppelen en dansen. Want muziek maak je ook niet om zo vlug mogelijk een bepaald punt,bijvoorbeeld het eind van de compositie, te bereiken. Zo is ook het doel van dansen niet om zo efficiënt mogelijk op een bepaald punt van de dansvloer uit te komen, zoals je doet wanneer je op reis bent. Wanneer je aan het dansen bent is de reis zelf het doel. En zo is het ook met luisteren naar klankschalen.

Als je mediteert voor één of ander uitgesteld doel zoals bijvoorbeeld het verbeteren van je hersenfunctie, verbeteren van je karakter, of om efficiënter door het leven te kunnen gaan dan richt je je blik op de toekomst en ben je dus níet aan het mediteren!

De grap is dat je voor geen enkele reden mediteert behalve voor het plezier ervan. Het is niet iets dat je doet als een plicht of omdat het goed is. Dat is iets waar religies en methodes zich mee bezig houden. Mediteren op de juiste manier heeft daar niets mee te maken. Het is aankomen in het heden, dansen met het eeuwige nu. Het brengt ons in een staat van vrede waar we kunnen zien dat de ziel van het leven, de plaats waar het gebeurt, simpelweg hier is en nu.

11:30 inloop

12:00 -13:00 concert
De concerten in het kerkje vinden plaats zonder entreeprijs, -subsidie, -sponsoring en zonder horeca. Na het concert is er mogelijkheid een vrijwillige financiële bijdrage te geven.

Kaart wordt geladen...
Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.